Filmajánlatunk

Színes RTV, 2001/16(?) szám, 5. oldal. kelecsényi aláírású cikk "Az alvilág professzora" című filmről:
Régóta tudjuk, hogy a szocializmus korában nem lehett vérbeli bűnügyi filmet forgatni. Nem azért, mintha nem lettek volna kirívó és nagyon is filmre való bűnesetek. A hatalom szégyenlős volt, nem szerette, ha kiteregetik a szennyesét. Ezért aztán a szocialista krimiben általában idegen országbeli bűnözőkkel vette föl a harcot a magyar rendőrség.

Így történt ez Szemes Mihály 1969-es krimijében, Az alvilág professzorában is. Gyermekrablás, váltságdíj, rablógyilkosság. A szálak az azóta már történelmi múlttá vált Nyugat-Németországba vezetnek. Inke László hiteles német milliomos, ...

Én mindig is csodáltam, miként lehet filmismertetőt írni anélkül, hogy az ember meg is nézné azt. Persze rizikós egy kicsit. Most sem jött be. Az egyetlen külföldi szereplő, az a bizonyos német milliomos az áldozat. Az ő gyerekét rabolják el a tősgyökeres magyar bűnözők.

Színes RTV, 2002/32 szám, 6. oldal:

Na, akkor vegyük számba a filmben látottakat! 76 szökevényből 50-t lelőttek, 23-t visszavittek a táborba, és csak 3 menekült meg, Ez volna a hollywoodi recept? Elképzelni se merem, hogy mi volt ott a valóságban, ha ilyen a rózsaszínűre festett változat!


Régóta megfigyelhettük, hogy az ORF1 gyakran ugyanazt a filmet vetíti, mint a Pro7. Nyilván így olcsóbban jutnak hozzá a jogokhoz.

A két adó 2001. március 3-i műsora:
ORF1 Pro7
20:15 Az Angyal
Amerikai akciófilm (1996)
Főszereplők: Val Kilmer, Elizabeth Shue
Tartalom: Pro7, 20:15
20:15 Az Angyal
Brit-amerikai thriller (1997)
A nőcsábász mestertolvajt (Val Kilmer) mindeki csak úgy emlegeti: az Angyal. [...]
22:05 Gyilkosok gyilkosa
Amerikai akciófilm (1997)
A kínai maffiafőnök bosszúból meg akarja öletni az egyik rendőrtiszt gyermekét. A bérgyilkos (Chow Yun-Fat) azonban meggondolja magát...
22:35 Tartalék gyilkososok
Amerikai thriller (1998)
A drogbárót (Kenneth Tsang) szörnyű tragédia éri: tűzpárbajban lelövik felnőtt fiát. Megbíz egy bérgyilkost (Chow Yun-Fan), hogy intézze el annak a hekusnak a gyermekét, aki felelős a tragédiáért.

Na most ezek azonos filmek, vagy sem?


Változatok egy témára...
Az RTL 2002. augusztus 24-i műsora a Népszabadság Magazin szerint:

A nagy sikerre való tekintettel megismétlik a filmet?

Népszabadság Magazin, 2001. április 27-i szám, 18. oldal:

Vinny, az 1ügyű

A brooklyni ügyvéd elég lassú észjárású fickó, ráadásul neki kell kirántania a bajból a gyilkosság vádjával letartóztatott unokatestvérét Alabamában. Nos itt lép be az ügybe Vinny, az ügyvéd menyasszonya, aki hosszú évek után most tette le az ügyvédi vizsgát.
Mondom én, hogy nehéz úgy ismertetni egy filmet, hogy az ember nem is látta, csak a dobozára ragasztott idegen nyelvű cédula, és egy turistaszótár áll a rendelkezésere. :->

Valójában Vinny (Vincent LaGuardia Gambini [Joe Pesci]), a brooklini ügyvéd cseppet sem lassú észjárású. Igaz, hat év után tette le a szakvizsgáját.
Menyasszonya, Lisa (Mona Lisa Vito [Marisa Tomei]), állástalan fodrász. De azért ő sem tökkelütött.

Bővebben ld. My Cousin Vinny .


Népszabadság Magazin, 2001. június 8-i szám, június 12-i, keddi műsor:

NAPLEMENTE

A veterán némafilmszínész, Tom Mix egy forgatáson - ahol Wyatt Earp történetét filmesítik meg - rájön, hogy az igazi Earp technikai tanácsadóként a film stábjában dolgozik.
Csak tudnám, hogy ez a Tom Mix mikor jött rá minderre!? Azelőtt, hogy lovát táncoltatva rezesbandával várta Earpöt a vasútállomáson, vagy utána?

Kavarodás az RTL Klub 2001. október 7-i és 14-i műsora körül.

Színes RTV Népszabadság Magazin
X. 7.

19.50 Még drágább az életed

Kezelhetetlensége miatt felfüggesztik John McLane hadnagyot (Bruce Willis) (helyesebben John McClane detektívet), akinek házassága is csődöt mondott, így az alkohol csalóka gyönyörében keres vigaszt. (De szép képzavar!) Egészen addig, míg meg nem csörren a telefon New York egyik őrszobáján. Egy bombaszakértő terrorista bejelenti, hogy most repített a levegőbe egy áruházat, s mindaddig folytatja, amig McLane nem áll rendelkezésére...

19.50 Még drágább az életed

A nemzetközi repülőteret megszállták a terroristák, hogy az ott fogva tartott maffiafőnököt kiszabadítsák. Tökéletes tervüket csak a New York-i rendőrség magányos detektívje veszélyezteti, aki megküzd a hóviharral, a gengszterekkel és a terroristaellees kommandó tétova parancsnokával.
X. 14.

19.50 Még drágább az életed

Kezelhetetlensége miatt felfüggesztik John McLane hadnagyot (Bruce Willis), akinek házassága is csődöt mondott, így az alkohol csalóka gyönyörében keres vigaszt. Egészen addig, míg meg nem csörren a telefon New York egyik őrszobáján. Egy bombaszakértő terrorista bejelenti, hogy most repített a levegőbe egy áruházat, s mindaddig folytatja, amig McLane nem áll rendelkezésére...

19.50 Még drágább az életed

(Tartalmi ismertető nélkül.)

Ha jól megfigyeljük, a Színes RTV a Die Hard 2 (Még drágább az életed) címhez mindkétszer a Die Hard 3 (Die Hard - Az élet mindig drága) tartalmi kivonatát passzította. 7-én egyébként a Die Hard (Drágán add az életed) volt műsoron. (Harc a Los Angeles-i toronyházban.) Hogy 14-én mi ment volna adásba, azt nem tudjuk meg, mert elkezdődött a tálibok bombázása, és felborult a műsorrend.


A Népszabadság Magazin, a TV2 2002. január 8-i műsoráról:

A PISZKOS TIZENKETTŐ

A második világháború idején tizenkét halálraítélt lehetőséget kap, hogy kiváltsa magát a fogságból, ha részt vesz egy veszélyes katonai küldetésben. Most egy francia kolostorba kell betörniük és megsemmisíteni az ott raktározott ideggázt.
A bemutatott film a The Dirty Dozen volt (rendezte Robert Aldrich 1967-ben). A szöveg viszont a The Dirty Dozen: The Deadly Missionhoz passzol (Lee H. Katzin, 1987).

Színes RTV, 2002/9. szám, 11.oldal:

Hegyi Barbara

Hegyi Barbarának (a képen jobbra, magyar hangja László Zsolt) nem biztos. hogy ez a legjobban sikerült fotója.

A Színes RTV-nél 2003 januárjában valakinek eléggé lesújtó véleménye lehet a TV2 kukkolós műsoráról:

Szárok a házban Szárok a házban
Szárok a házban Szárok a házban
Szárok a házban Szárok a házban
Szárok a házban Szárok a házban
Szárok a házban Szárok a házban

De félre a tréfával! Nyilvánvaló sajtóhiba. Helyesen: házra.


A Kötözni való bolondok c. film tartalmi ismertetője 2003. január 16-ról:

Telehold
Színes RTV
www.hbo.hu

Chain Of Fools (2000) Rendezte: Traktor
Főszereplők: Steve Zahn, Salma Hayek, Jeff
Goldblum, Lara Flynn Boyle

Kresk (Steve Zahn) fiatal borbély, csendes és ártalmatlan fiúnak ismerik. Egészen addig, amíg Mr. Avnet (Jeff Goldblum) be nem lépett műhelye ajtaján. A borbély véletlenül megvágja a vendég fülét. A végzetes dulakodás végén akár be is zárhatja a boltot: maradt egy halott vendége és egy táska, tele ókori aranypénzekkel. Kresk a hullát elvált felesége lakásában rejti el, amíg Karen (Lara Flynn Boyle) úgyis Európában tartózkodik. Pedig eredetileg csak a kutyát kellett volna etetnie. Mr. Avnet lakásában Kresk újabb leletek után kutat, de a rejtélyes Miss Cocoa (Orlando Jones) is ugyanezt teszi. A szép hölgy nem túl gyengéden fejbevágja hősünket. Később egy másik úr, bizonyos Mr. Bollingsworth (Tom Wilkinson) is kíváncsian várja Kresk válaszait kérdéseire, ugyanis ő is kérné részét a nehezen megszerzett pénzből...

Bizonyos jelek arra mutatnak, hogy közös tőről fakad a hülyeség. De azért helyben is variálják.

A filmben a borbély - miután megvágta a kuncsaft fülét - elnézést kért, ezzel a dolog le volt tudva. De mivel kihallgatta a vendég telefonbeszélgetését, amaz le akarta lőni, de közben elcsúszott, és belezuhant egy ollóba. Semmiféle táska nem volt Avnetnél, nemhogy egy táska pénz. A borbély és barátja elment a vágottfülű lakására, ahol leütötték egy perselymalaccal az ott tartózkodó transzvesztita Miss Cocoát, Avnet "barátnőjét". A persely roncsai között megtalálták az - írd és mondd - három aranyérmét, és leléptek. Bollingsworth sosem járt a lakásban és soha semmit nem kérdezett a borbélytól, mert beugrott a folyóba, kómába esett, és később meg is halt. Aki Kresk távozása után érkezett, az a Bollingsworth megbízásából Avnetre vadászó bérgyilkos volt.

A többi stimmel!
Akinek ez a sok marhaság nem vette el kedvét, annak bátran ajánlhatom a filmet.


Színes RTV, 2003. június:

A Banderas által megformált alak neve
Ahmed Ibn Fahdlan Ibn Al Abbas Ibn Rashid Ibn Hamad.
Benne a sok Ibn jelentése fia. Tehát lefordítva:
Ahmed, aki fia Fahdlannak, aki fia Al Abbas-nak, aki fia Rashidnak, aki fia Hamadnak.
Ezt egyszerűen csak Ibnnek emlegetni... :->

Színes RTV, 2003 júniusa: A fényképezkedésnél Lee Marvint a dublőre, Robert Ryan helyettesítette.


A Színes RTV írja a 2004. november 3-i műsorról:
Szerepel továbbá Garas Dezső is, magyar hangja Udo Kier.

Már megint a Monty Python

Computer technika, a Népszabadság (azóta megszűnt) számítástechnikai melléklete, 2000. november 14. Dusa Gábor cikke Ragnar véget vet a Ragnaröknek címmel:
Bizonyára sokan emlékeznek még a Monthy (sic!) Python társulat filmjére, melyben Erik, a viking elindul társaival, hogy véget vessen a Ragnaröknek, az egész világot beborító sötétségnek.
Az addigra rég feloszlott Monty Python hat tagjaból ketten játszottak ebben az 1989-es filmben: Terry Jones, és John Cleese. Jones volt az író és rendező is, de azért ezt a művet nem lehet nem lehet a "Monty Python társulat filmjének" nevezni. A fiúk 5 mozifilmet csináltak együtt. Az utolsó az 1983-as Az élet értelme (Monty Python's The Meaning of Life) volt.

A Telehold két egymást követő száma írja 2004 augusztusában:
unforgiven unforgiven
Na de ha megnézzük a filmet, egész más derül ki.

Más súlyos hiba nincs a szövegben.

Színes RTV, 2010. december 20-26.: blues brother

Az 1980-ban forgatott Blues Brothers c. filmben tényleg nagyot alakított a legendás Blues fivérek szerepében Dan Ackroyd és John Belushi. Az 1998-as Blues Brothers 2000-ben azért nem játszhattak együtt, az volt a jogi ok, hogy Belushi 1982-ben meghalt. És a filmes szakszervezet előírásai szerint így nem kerülhetett újra a mozivászonra Aykroyddal. :->

A Jog/Ászok (The Defenders) c. sorozatban James Belushi játszik, John öccse. Aki viszont nem volt Blues. Pláne nem legendás. (Nem. A lemez e tekintetben nem számít.)

A zöldséget vélhetően szégyentelenül ollózták valahonnan:

Ha csak egyszer is leírták volna a cikkben valamelyik Belushi nevét, talán leesett volna a tantusz. De ennyi tiszteletet sem érdemeltek. (Az eredeti, angol nyelvű híradásban még kitértek erre.)

Feliratos dokumentumfilm Clint Eastwoodról az RTL Klubon 2015. július 2-án Eastwood faktor címmel. Az egyik fejezet így kezdődött:
Price != Prince


[Vissza]