A hun.* csoportokról

Kiss Gábor, 1998. szeptember

Bevezető

A news egyik jellemző tulajdonsága, hogy decentralizált. Senkinek sincs hatalma felette. Nincs főnök, nincs hatóság, senki nem kényszerítheti rá az akaratát másra.

Ez így jól hangzik, de egy kis pontosításra szorul. A továbbiakban a news szervereket személyesítem meg, illetve az őket igazgató news adminisztrátorokat. Tehát a news szerverek/adminisztrátorok egyenrangúak, de a news adminisztrátorok korlátlan hatalommal rendelkeznek a felhasználóik felett.

Eme kis esszé a news szerverekről/adminisztrátorokról szól. Csak érintőleg foglalkozom az egyes news adminisztrátorok felhasználókkal kapcsolatos policy-jával. Ez az ő magánügyük. Szintén nem térek ki arra, hogy a rendszergazdának esetleg főnöke is van. Írásomban a döntéshozó hatalmat a news admin testesíti meg.

A magányos szerver

Akárkiből lehet news admin. Elővesz egy alkalmas számítógépet, és installálja rá a megfelelő szoftvereket. Egyszer csak azon veszi észre magát, hogy egy news szerver boldog tulajdonosa. Mit kell tudni e szerver adminisztrációjáról?

Kapcsolat más news szerverekkel

Hacsak nem kifejezetten egy szervezet belső hirdetőtáblájanak készült a szerver, hamar felmerül az igény, hogy "ej, beh jó is lenne kicserélni a cikkeket más szerverek azonos témájú csoportjai között!" Ha a news adminisztátornak nem is jut eszébe, a felhasználói majd addig piszkálják, amíg fel nem veszi a kapcsolatot a szomszéd news szerver istenségeivel.

Ezen a ponton szenvedi el az önérzete az első csapást: A másik rendszergazda éppolyan kakas a maga "szemétdombján", mint emberünk. Ha akar, küld cikkeket, ha nem akar, nem. Ha akarja, elfogadja a mi usereink cikkeit, ha nem akarja, nem. Nála az ugyanolyan témájú csoportokat másképp hívják, mint nálunk. Stb.

Két lehetőség van. Vagy meg tudunk egyezni a szomszéddal, vagy nem. Utóbbi esetben lőttek az adatcserének.

Legyünk optimisták, és induljunk ki abból, hogy sikerült megállapodni! Ezen a ponton az alkudozás leginkább arról folyik, hogy ki milyen csoportokat adjon át a "sajátjaiból", és az azonos tartalmú, de eltérő nevű csoportokból melyik maradjon meg. (De éppenséggel a fordítottja is elképzelhető: véletlenül teljesen elütő témájú csoportoknak azonos a neve.) Szóval egyezkedni kell. Egyik a másikra nem kényszerítheti rá az akaratát.

További probléma, hogy a megállapodás csak a pillanatnyi állapotnak felel meg. Ha az egyik adminisztrátor egy hét múlva úgy dönt, hogy létrehoz egy új csoportot, újra lehet kezdeni az egyeztetést.

Több news szerver együttműködése

Értelemszerűen a problémák szaporodnak. Egyrészt minél több szereplős a játék, annál nehezebb a csoportnevek egyeztetése. A mindenki mindekivel kétoldalúan megvitatja modell egy idő után befullad. Másrészt kezdenek élesedni az ellentétek annak kapcsán, hogy ki kinek továbbítsa a cikkeket. Hiszen bármely két gép kicserélheti egymás között a nála levő írásokat, de ez mind a két fél részéről konfigurálást, és gépi erőforrásokat igényel. (Főleg sávszélességet.) Mindenki azt érzi kényelmesnek, ha az ő gépe csak egy szomszéddal áll kapcsolatban, és attól megkapja az összes többi gépen keletkezett cikkeket, illetve az az egy szomszéd gondoskodik róla, hogy a helyben keletkezett cikkek mindekihez eljussanak. A gyakorlatban ez oda vezet, hogy vannak nagy szerverek, rengeteg humán és gépi erőforrással, és vannak szatellitállomások, melyek egy ilyen nagy szerverre kapcsolódnak, és kiszolgálják a környékbeli felhasználókat. Ezen szatellitgépek gazdái idővel elfelejtik, hogy viszonyuk a nagy szomszédhoz mellé- és nem alárendelt. A nagy szomszéd nem korlátozhatja a kis gépet semmiben, hiszen semmi nem gátolja a kis gépet abban, hogy összekapcsolódjon további szerverekkel, és lazítsa függőségét a nagy szomszéddal. Persze ez extra ráfordításokat (főleg élőmunkát és szaktudást) kíván.

A csoportok szinkronizálása

A cikkek továbbítási útvonala, illetve a szomszédsági rendszer kialakulása a kisebbik probléma. Általában a spontán létrejött formációk jól szoktak működni. A nagyobb gond az, hogy miként lehet szinkronban tartani tízezernyi csoportot százezernyi news szerveren. Mert hát csak akkor van értelme az egész együttműködési hercehurcának.

A válasz: sehogy. Az "összes news csoport" fogalma a táltos paripával azonos realitású. NINCS olyan gép, amin az összes csoport megtalálható lenne. Percenkenként keletkezik és szűnik meg a világban tucatnyi olyan csoport, amit 3 gépnél több sosem hordozott.

Mindazonáltal ne csüggedj, ó nyájas olvasó! Az ideális állapot ugyan nem érhető el, de kialakult egy technika, ami kielégítő eredményre vezet.

A news adminisztrátorok lemondtak a szuverenitásukról annak érdekében, hogy végtelen sok munkától megkíméljék magukat. Először is a csoportok tömegét kisebb kötegekre bontják, és mindegyik főcsoportot külön-külön lehet adminisztrálni. Ilyen főcsoportok például:

Az egyes főcsoportok tekintében a rendszergazdák távoli konfigurási jogot adnak egy-egy önkéntes személynek vagy alkalmas szervezetnek. Ez úgy történik, hogy a saját news szerverüket aként állítják be, hogy a kijelölt csoportadminisztrátor a távolból küldött speciális üzenetek révén létre tudja hozni a szóban forgó gépen az adott főcsoportba tartozó új csoportokat, vagy kitörölheti a már megszűnteket. (Rokokó körmondat. :-)

Itt rögtön két kérdés vetődik fel. A fontosabb az, hogy ezek után hogy is keletkezik egy új csoport? A csoportadminisztrátor a hasára üt, és hangulatától függően hétfőn csinál egy comp.vindoze.suxx csoportot, kedden meg törli? Bizony, így is lehetne! Csakhogy ez esetben hamar úgy döntenének a news adminisztrátorok, hogy ezzel ugyan nem nyertek semmit, az illető hiteltelen csoportadminisztrátortól érkező üzeneteket a kukába továbbítanák, és választanának maguk közül egy népszerűbb politikát folytató egyént. A gyakorlatban az egyes csoportok neve és sorsa vitákban, és többé kevésbé bonyolult és automatizált szavazási procedúrák során dől el, melyben bárki részt vehet. (Figyelem! A végfelhasználók jogokhoz jutottak! ;-)

És mi van azokkal, akiknek ez a rendszer nem felel meg? Semmi vész! Itt a többség nem kényszeríti rá az akaratát a kisebbségre. Mivel nem kötelező elfogadni a csoportadminisztrátortól érkező vezérlőüzeneteket, akinek nem szimpatikus az illető/a szavazás rendje/akármi, az szabadon élheti a maga (elszigetelt) életét. Hajdan Usenet fedőnéven futott a nyolc nagy főcsoport (comp, news, rec, sci, humanities, misc, soc, talk), és egységes elvek alapján igazgatta egy történelmileg kialakult kis társaság. (És teszi ma is. Az utóbbi jó pér évben például David C. Lawrence kezéből indulnak ki a Usenet csoportokat karbantó speciális üzenetek.) De voltak akik nem voltak megelégedve ezzel a szisztémával, és kitalálták az alt.* hierarchiát, mely igen sok párhuzamosságot mutat a nagy nyolccal, de van egy csomó csoportja, ami csak rá jellemző. És nincsenek benne felkent csoportadminisztrátorok. Boldog-boldogtalan létrehozhat vagy törölhet bármilyen csoportot. Illetve megpróbálhatja. A news szerverek meg vagy végrehajtják a parancsot, vagy nem. A helyi rendszergazda által bekonfigurált módon.

A news szerverekben van egy file, amiben fel van sorolva az összes rajta megtalálható csoport neve (és más adatok). Pár éve láttam egy szervert, melyben ez a file tele volt ilyen nevekkel:
alt.mittudomen.---####--.---####---##.###----------.######
alt.mittudomen.--####---.---####---.#.##-----------.--####
és így tovább, több száz sorban. A lényege az volt, hogy ha az ember oldalra fordítva nézte a listát, akkor a # és - karakterek mintázata egy nagy, ló betűkkel írott szöveget adott ki [ld. banner(6)]. Valami olyasmit, hogy Pepe jó fej. Szóval ez a Pepe puszta szórakozásból, ahány szerver csak elfogadta tőle a parancsokat, mindegyiken létrehozott pár száz új (és sosem használt) csoportot, csak hogy beírja a nevét a "vendégkönyvbe". 100 pontos betűkkel! Tiszta anarchia!
A világméretű, általános főcsoportok mellett vannak még a szervezetekhez (IEEE, CERN, GNU, stb.) kötődő, illetve a nemzeti főcsoportok. Na ilyen például a hun.* hierarchia. Ld. alább!

A másik kérdés, hogy az egyes news adminisztrátorokat mi kötelezi arra, hogy a megszavazott és a csoportadminisztrátor által életre hívott csoportot ténylegesen engedjék létrejönni a gépükön? A válasz: semmi. Akinek nem tetszik a rendszer, az kívül is maradhat, illetve csinálhat másikat. Ha nem bízik a csoportadminisztrátorban, nem kell hagynia, hogy a vezérlőüzenetei automatikusan végrehajtódjanak a gépen. Ha úgy tetszik, minden egyes vezérlőüzenetet személyesen vizsgálhat meg, és eldöntheti, hogy hagyja-e érvényre jutni, vagy eldobja a szemétbe. Továbbá ízlése szerint hozhat létre (a saját gépen) meg nem szavazott, vagy törölhet ki már meglévő, megszavazott csoportokat. (Amíg a felhasználói fel nem lázadnak. ;-) A gyakorlatban a rendszergazdák inkább boldogok, hogy nem kell kézzel legyártaniuk a napi több tucat új csoportot, hanem a gép megcsinálja helyettük. Ha mégsem történik meg automatikusan a csoportok karbantartása, az nem azért van, mert dacos a rendszergazda, hanem mert rosszul van felkonfigurálva a gépe, vagy nem kapja meg a vezérlőüzeneteket a csoportadminisztrátoroktól. Ha ilyet tapasztalsz, kedves olvasó, nyugodtan rugdosd a news adminisztrátorodat!

Mi a helyzet a hun.* csoportokkal?

A kettőnél több intézményben ismert magyar news csoportok megjelenése 1995. áprilisára datálódik. A gödöllői Networkshopon ekkor tettünk egy ilyen irányú javaslatot Horváth Nándor kollégámmal, kicsiny, de lelkes hallgatóság előtt. Tégy egy kis kitérőt, és olvasd el a a konferencia kiadványából az erről szól két oldalt!

Anélkül, hogy az idáig vezető utat hosszan taglalnám, felsorolom, hogy mi a jelen helyzet:


A jelenleg élő csoportok

A hun.* csoportok aktuális listáját havonta kétszer postázom a hun.admin.news csoportba.

Időrendi áttekintés

Az egyes csoportok születési és halálozási dátumát, azaz a hun.* csoportok zanzásított krónikáját egy másik oldalon találhatod meg.


Itt fogytam ki a mondandóból. Bárkinek módosító javaslata, egyéb észrevétele van, csak írjon bátran! Helyesírási/gépelési hibákra is figyelmeztethetsz!


(c) Kiss Gábor, 1998-1999
Ez a dokumentum szabadidőmben, saját ötletem alapján, saját szellemi erőforrásaimon alapulva készült. Megszületése nincs kapcsolatban a munkakörömmel. Rajtam kívül sem természetes, sem jogi személy nem formálhat rá igényt. (Bocs! Tudom, hogy nevetséges, de sajnos a tapasztalat szerint szükség van erre a passzusra.)
Mindamellett (a megfelelő hivatkozásokkal) lehet bátran idézni, valamit linkekkel mutatni rá. (A hivatalos URL http://gatling.ikk.sztaki.hu/~kissg/news/hun.html)
Köszönet az MTA SZTAKI Infokommunikációs Központjának, amiért helyet ad neki a gépén.

Az utolsó módosítás ideje: 2005. december 23.